Mekruh vakitler iki kısımdır. Bir kısmında hiçbir namaz kılınmaz, bir kısmında ise özellikle nafile namaz kılınmaz, kaza namazı kılınabilir.
Farz, vacip, sünnet, eda ve kaza hiçbir namazın kılınamayacağı vakitler:
Güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan vakit (yaklaşık kırk-kırk beş dakika) (bk. Buhârî, Mevâkît, 29). İstiva vaktine (güneşin tepe noktasına ulaşmasına) yaklaşık 10 dakika kalmasından itibaren öğle vakti girinceye kadar olan vakit.
Güneşin batmasına 45–50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan vakit (bk. Buhârî, Mevâkît, 29). Ancak, güneşin batmasından önceki kerahet vaktinde, o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur. Bu üç vakit, ateşe tapanların ibadet zamanlarıdır. Ateş- perestlere benzememek için bu vakitlerde namaz kılınmaz. Güneşin doğması ile başlayan kerahet vaktinde, güneş doğmadan önce namaza başlanmış, bitmeden güneş doğmuş ise Hanefîlere göre namaz fasit olur. İmam Şafiî’ye göre fasit olmaz.
Hanefîlerin delilleri sahabeden Ukbe b. Amir’in şu sö- züdür: “Üç vakitte bizi Hz. Peygamber, namaz kılmaktan ve bu vakitlerde ölülerimizi defnetmekten men etti. Bunlar; güneş doğuşundan yükselinceye kadar olan vakit, istiva vaktinde güneşin meyletmeye başlayıncaya kadar olan vakit, güneşin batmaya yönelmesinden batıncaya kadar olan vakittir.” (Mergînânî, I, 40; Mevsîlî, I, 41; bk. Buhârî, Mevakîtü’s-Salâti, 29-31) İmam Şafiî’nin delili, sahabeden Ebu Hüreyre’nin şu sözüdür
ْن َ ت ْطُلَع ّ الشَ ْم ُس َ ، فَق ْد أ َ ر ْكَعًة َ قْبَل أ م َن ّ الصُ ْبح دَرَك ِم ْن أ ْن َ تْغُر َب ّ الشَ ْم ُس َ فَق ْد َ ق ْبَل أ َع ْص م َن ال دَرَك َ ر ْكَعًة ِ الصُ ْب َح َ وَم ْن أ َع ْصَردَرَك الأ
“Peygamber (s.a.s.); Güneş doğmadan önce bir rekâta yetişen kimse sabah namazına yetişmiş olur ve kim güneş batmadan önce ikindinin bir rekâtına yetişirse o kimse ikindiye yetişmiş olur.” (Buhârî, Mevâkît, 27; Tirmizî, Salât, 137)
دَرَك ّ الصَ اَلَة م َن ّ الصَ اَلِة َ فَق ْد أ دَرَك َ ر ْكَعًة ِم ْن أ
“Bir rekâta yetişen kimse, namazın vaktine yetişmiş olur” (Buhârî, “Mevâkît”, 28) buyurdu.
Nafile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler
Sabah namazı vaktinde sabah namazının sünneti hariç nafile namaz kılınmaz.
İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar.
َ َى ت ْطُلَع ّ الشَ ْم ُس َ ، وَبْع َد َ ح ّت َف ْجر َ : بْع َد ال َ ر ُس ُول ّ الل هِٰ َ ع ْن َ صاَلَتينْنَهى َى تْغُر َب ّ الشَ ْم ُس َ ح ّت َع ْصرال
“Resûlullah (s.a.s.), iki namazdan; sabah namazı vakti girdikten sonra, (sabahın sünneti hariç) güneş doğup yükselinceye kadar, ikindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmayı men etmiştir.” (Buhârî, “Mevâkît”, 30)
Akşam namazının farzından önce.
Bayram namazlarından önce, ne evde ne de camide.
Bayram namazlarından sonra camide.
Farz namazın vaktinin daralması durumunda.
Farza durulmak üzere kamet getirilirken.
İmam, farzı bitirmeden yetiştirebilecek olan kimse sabah
namazının sünnetini kılabilir.
Cuma günü hatibin minbere çıkmasından cuma namazı
sona erinceye kadar.
Cem edilen namazlar arasında nafile namaz kılınmaz.
![]() Taklidi ve Tahkiki iman nedir? |