Tarih: 28.11.2017 21:12

Bilgisayar neden kapanır?

Facebook Twitter Linked-in

Termal macun nedir, ne işe yarar?

Termal macun işlemci ile ekran kartı ile bunların soğutucuları arasında ısı alışverişini sağlar. Termal macun günümüzde neredeyse her işlemci ve ekran kartında fabrika çıkışlı olarak kullanılır. Ancak zamanla kurumaya ve sıcaklık alışverişindeki görevini yerine getirememeye başlar. 
Bilgisayarınızda zamanla oluşan bir performans düşüşü hissediyorsanız bunun sebebi işlemcinizin veya ekran kartınızın yüksek sıcaklıkları olabilir. İşte bu sıcaklıkların oluşmasında da tozdan ziyade termal macunun etkisi büyüktür. 

İşlemciye termal macun nasıl sürülür?

İşleme başlamadan önce mutlaka yapılması gerekenler: 

Kaliteli bir termal macun edinin. Macununuz yoksa fanı çıkarmayın, çıkarırsanızda var olan macuna dokunmayın veya silmeyin. 
BIOS'a nasıl gireceğinizi ve BIOS'tan CPU sıcaklığına nasıl bakacağınızı bilmiyorsanız işlemlere başlamadan önce mutlaka öğrenin. 

Fanı çıkarmadan önce dikkat edilmesi gerekenler?

Fanı çıkarmadan önce vücudunuzda oluşabilecek statik elektirik bilgisayar parçlarınıza zarar verir ve bozabilir bu nedenle işlemden önce plastik eldiven giymeniz önerilir.

Bilgisayarınız'ın güç kablasonun çıkartınız, eğer bilgisyarınızı yeni kapatmış iseniz 2 dakika soğumasını bekleyiniz. Sökeceğiniz işlemci fanı kablosunu çıkartmayı unutmayınız.

İşlemci fanını çıkarmak için;

Fan ayakların üstünde saat yönünün tersi istikameti gösteren işaret ve düz tornavidanın girebileceği boşluklar görürsünüz. Düz tornavidayı bu boşluklara yerleştirerek okun gösterdiği yöne, yani saat yönünün tersi istikametine doğru çevirin. (90 derece döner) 
4 ayağını’da çevirdikten sonra fan sökülmeye hazır olur. Fanı yukarı doğru çektiğinizde fazla zorlanmadan çıkması gerekir. Çıkmıyorsa ayak tırnaklarını kurtardığınızdan emin olup fanı sağa sola ileri geri hareketlerle oynatarak çıkarmayı deneyiniz.

Termal macunun sürülmesi ve fanın takılması;

Fanı çıkardıktan sonra, hem fanın üstündeki hem de işlemcinin üstündeki termal macunu silin. Süreceğiniz macunu işlemcinin üst kısmına veya fanın alttaki bakır kısma kağıt inceliğinde sürün. (Macunun işlemcinin üstü dışında hiçbiryere bulaşmamasına özen gösteriniz)

4 ayağıda yuvalara gireceğinden emin olup üzerine sıra sıra aşırı güç uygulamadan bastırın. Ayak tırnakları yuvalara yerleşirken 1 defa veya 2 defa klik sesi gelecektir. İlk klik sesinden sonra birazcık daha bastırın ki garanti olsun. 
4 ayağıda taktıktan sonra kasadan çıkardığınız her kabloyu tekrar yerine takın. Güç kablosunu takın ve bilgisayarın başına geçiniz.

İşlemleri tamamladıktan sonra alınması gereken tedbirler nelerdir?

Bilgisayarınızı ilk açtığınızda BIOS'a girerek CPU sıcaklığını izlemeniz gerekir. BIOS'a girene kadar CPU sıcaklığını takip ediniz,eğer sıcaklık 45-50 dercenin üstüne çıkarıyosa ve her periyod'da 2'şer 3'er derce artıyorsa ise sıcaklık bilgisayarınız'ın fanını doğru takmadığınız anlamına gelmemektedir.(Fan ile işlemci arasında boşluk kalmış. Ayaklardan biri ya da daha fazlası doğru takılmamış.)

Fazla zaman kaygbetmeden bilgisayarı kapatınız, ve güç kablosunu çıkarınız bir kaç dakika bilgisayarınızın soğumasını bekleyiniz ve fanı tekrar takınız asla fazla güç uygulamayınız.İşlemci modeline bağlı olarak 85-90 derece ısıya çıkan işlemcinize zarar verebilir.

CPU sıcaklığına Windows'tan bakabilirim diye asla düşünmeyin. Çünkü fanı doğru takamadıysanız Windows açılana kadar sıcaklık 100 derecelerin üstüne çıkabilir. 
O esnada Windows açılacağı için sıcaklığın nekadar arttığını farkedemezsiniz. Böyle bir durumda işlemciniz giderek ısınır ve sonunda kendisini kapatır. 
Hiçbirşey olmayabilir, kalıcı hasar görebilir veya yanıp artık çalışmaz duruma gelebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —