“İstihare” hayırlı olanı dilemek demektir. İnsanlar dünya ya da ahiret ile ilgili işlerin nasıl sonuçlanacağını çok kere kestiremez, fakat bunu merak ederler. Bu meraklarını gidermek için çeşitli yollara başvururlar. Mesela câhiliyye devri Arapları bu amaçla fal oklarına başvururlardı. Hz.
Peygamber (s.a.s.), böyle yanıltıcı usullere başvurarak gelecek hakkında hüküm verme geleneğini kaldırarak “istihare” uygulamasını getirmiştir. Konu ile ilgili olarak Peygamberimiz
(s.a.s.), şöyle buyurmuştur:
“Sizden birinize bir iş hakkında tereddüt ve üzüntü çöktüğü zaman farz namazlarından başka olarak iki rekât namaz kılsın, sonra şöyle duada bulunsun: Ey Allah’ım! Senin ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum ve kudretine sığınarak senden kudret istiyorum ve senin sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum; çünkü sen, her şeye kadirsin, ben bir şeye kadir değilim. Sen bilirsin, ben bilmem, Sen bilinmeyenleri bilirsin. Allah’ım! Senin ezelî ilminde, yapmayı düşündüğüm bu iş benim dinim ve dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Eğer bu iş senin ezelî ilminde, benim dinim ve hayatım hakkında ve işimin akıbeti hakkında -erken veya geç olmasında- şerli ise onu benden geri çevir, beni de ondan vazgeçir ve benim için nerede olursa olsun yalnızca hayırlı olanı takdir et, sonra beni ona razı kıl.” (Buharî, De’avât, 48; Tirmizî, Salât, 344) Buna göre istihare yapmak, merak edilen bir sonucu öğrenmeye çalışmak değil, Allah’tan hayırlı sonucu istemektir. Kılınacak iki rekât namazın ardından Peygamberimizin öğrettiği istihare duası okunur ve mümkün mertebe konuya yoğunlaşmaya çalışılır. Gece vakitleri bu bakımdan daha uygundur. Rüya görmek üzere uykuya yatmak şart değildir. Yapılan duanın ardından insanın gönlünde bir yöneliş, bir eğilim belirebilir, bir rahatlık duyulabilir. Bu, işin hayırla sonuçlanacağına yorulabilir. Aksine, bir sıkıntı ve darlık hâli oluşursa, işin iyi olmayacağına yorumlanabilir. Birinci istiharede sonuç alınamazsa üç kere veya yedi kere tekrarlanabilir.
![]() Tövbe namazı nedir? |
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.