Kuşak bağlama merasimi, genelde gelin evden çıkarken yapılır. Kırmızı ya da farklı renklerdeki gelin kuşağı, gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlanırken yapılması gereken bir adet ise salavat ve tekbir getirilip, dua okunmasıdır.
Gelinin beline iki defa sarılıp, üçüncüde bağlanan kırmızı kuşağın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir ve bu sebepten dolayı bir diğer ismi ‘’gayret kuşağı”dır. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir.
Peki, geline yeşil kuşak neden bağlanır?
Kırmızı gelin kuşağı, baba tarafından bağlandıktan sonra, gelinin erkek kardeşi ya da amcası da yeşil kuşak bağlayabilmektedir. Bir inanışa göre, bele bağlanan yeşil kuşak, gönül gözünü işaret ettiğinden, kuşağı takan kişinin geline verdiği "gönül gözüyle görüyorum", mesajı olarak algılanmaktadır.
Ama bu iki renk dışında da gelin kuşakları tercih edilmektedir. Pembe gelin kuşağı, romantizmi; mor gelin kuşağı, asaleti; gri gelin kuşağı, asaleti; mavi gelin kuşağı, kadının sevdiği aynı adamla ikinci kez evlenmesini temsil etmektedir. Ayrıca moda olmasının yanı sıra siyah gelin kuşağı, eski zamanlarda gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.